07 октомври 2010

Произходът на някои суеверия

1.Не минавайте под стълба

Според един изследовател на суеверия, това поверие произлиза от идеята, че опряна до стената стълба образува триъгълник с пода и стената. Триъгълникът се приема за символ на "Светата троица" и минаването през него показва неуважение.

Едно по-просто обяснение за суеверието, е че когато има стълба, обикновено има и някой, който работи на нея и за да не ви падне някой чук на главата, по-добре заобиколете.

2. Черните котки

Черните котки дълго време се свързвали с вещиците и затова, ако черна котка ти мине път, то това било на лош късмет. Обаче има и друго поверие на някои места - ако черна котка върви директно срещу теб, то това е на добро.

3. Никога не палете с една клечка три цигари

Корените на това поверие могат да се проследят до Първата световна война. Ако един войник запали цигара и подаде запалената клечка на още два до него, то вражески стрелец, ще има време да зареди и да се прицели по пламъка на движещата се клечка.

4. Морковите са добри за подобряване на зрението

Макар да съдържат витамин А в себе си, морковите не допринасят особено много за подобрението на зрението. Изглежда този мит е измислен от родителите за да накарат децата си да ги ядат.

5. Кръстосването на пръсти

Не е изненада че това поверие има корени в религията - два пръста един върху друг образуват кръст макар и наклонен.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:13 - все пак някои нямат късмет с това число

Няма коментари:

Публикуване на коментар