01 октомври 2010

Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000


7000 души в света имат не червена, а синя на цвят кръв, съобщи Ройтерс като цитира списание “Ню Сайънтист”.

Англичанката Поли Нетин (12 г.) е обикновено момиченце, само дето кръвта й е като патладжан. Още при раждането й в хематологичния център уверили родителите, че детето ще се развива нормално.

Защо кръвта е синя, в буквалния смисъл? Отговорът бил неочакван: за всичко е виновна противозачатъчната медна спирала, която майката на момиченцето носила няколко години, преди да забременее.

Лекуващият лекар на Поли, професорът от Лондонския център по хематология Робърт Ефреси, пояснява:

"В света има около 7000 души, чиято кръв е със син нюанс. Наричат ги цианетици от cyanea (на латински - син). Желязото в кръвта им е заменено от медта, без това да променя функциите й. Само цветът й е синьо-виолетов, получен от мед с железни примеси", казва той.

Учените обясняват появата на цианетиците със законите на еволюцията. Природата обикновено се застрахова, като съхранява необичайните неща.

В случай на стихийно бедствие или промяна на околната среда или климата, при епидемии. Когато “нормалните” загинат, “отклоненията” ще оживеят и ще създадат нова популация.

Цианетиците не страдат от обичайните болести на кръвта - микробите не успяват да атакуват медните клетки. Синята кръв много по-бързо се съсирва и дори сериозни травми не предизвикват кръвотечение.

Според проф. Робърт Ефреси бумът на цианетици обаче не е презастраховка на еволюцията, а се дължи на механичните контрацептиви: вътрешноматочни спирали и диафрагми, които съдържат мед.

Оказва се, че изразът “синя кръв” - като знак за благороден произход - не е случаен. Някои от благородните рицари, поставили началото на древни благороднически родове, действително са имали синя кръв. Тя се е дължала на медните им ризници.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар