19 септември 2010

Стартът на частната датска ракета се е провалил

Стартът на частната космическа ракета, създадена от двама датски конструктори - любители е завършил с провал. За неуспешния опит, който конструкторите са провели на 5 септември, съобщава ВВС News.

Ракетата Heat-1X ( или с друго име 'Тихо Браге') не е могла да се откъсне от повърхноста, както по-късно са съобщили представители на датските конструктори, причина за неуспеха е станал замръзнал клапан, който контролира подаването на течен кислород.

Конструкторите са получили разрешение от датското правителство да проведат повторен опит за старт до 17 септември 2010г, но скоро след съобщението за неуспешния опит, се е появила информация, че следващия опит няма да е по-рано от юни 2011г. За това пише вестник The Copenhagen Post.

Ракетата трябваше да стартира от специална плуваща платформа, разположена недалеко от датския остров Борнхолм в Балтийско море. Деветметровата ракета е снабдена с хибриден двигател който работи с твърдо полиоретаново гориво и с течен кислород.Беше планирано Heat-1X да се издигне на височина няколко десетки км . В перспектива (при успешен старт) конструкторите планираха да увеличат количеството на горивото и кислорода до толкова , че ракетата да може да достигне 100км.

SpaceNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар