16 септември 2010

Забравете за мишките, слоновете се страхуват от мравки

Според един популярен мит най-едрото сухоземно животно слонът се страхува от мишки. Ново изследване показва, че някои видове слонове наистина се страхуват от малки животни, но това съвсем не са мишките, а мравките.

Африканският вид слон Loxodonta africana избягва да се храни с листата на дървета и храсти по които пълзят мравки. Това е разбираемо - никой няма да хареса в носа му да щъкат мравки, особено когато носа е 3 метра дълъг.

Изследването още стига до извода, че това че слоновете избягват храстите с мравки спомага да се запази тънкия баланс между тропическата гора и саваната.

Връзка за повече информация (на английски)

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Тарантули на свобода във Великобритания

Няма коментари:

Публикуване на коментар