12 септември 2010

Интернет и компютрите ни заплашени от извънземни хакери?

Статията е от 2005 година, но продължава да буди интерес:

В нов американски научен доклад се посочва, че земните компютри са уязвими за вирусна атака от космоса, съобщава британският вестник The Guardian. Тревогата за възможността от неземна вирусна епидемия в Интернет е вдигната от д-р Ричард Керигън, физик от американската Национална изследователска лаборатория “Ферми” (Fermi National Accelerator Laboratory) в щата Илинойс. Изследването на Керигън по въпроса е публикувано в новия брой на специализираното издание Acta Astronautica. Американският физик смята, че учените, изследващи космоса за сигнали от извънземни цивилизации, поставят под опасност земните електронни комуникации, разпространявайки по Интернет огромно количество сигнали, които са успели да регистрират в космоса.

Американската програма за търсене на извънземен разум SETI (The Search for Extraterrestrial Intelligence), която се ръководи от Калифорнийския университет в Бъркли, използва система от наземни телескопи за претърсването на вселената в търсене на електромагнитни вълни. На базата на това, че земните радио- и телевизионни сигнали пътуват из пространството със скоростта на светлината, астрофизиците се надяват да уловят подобни “изгубени” извънземни сигнали, или при по-голям късмет дори съзнателно излъчени междупланетни послания от чужди цивилизации. Ръководството на проекта смята, че до 2025 г. ще открие чужд разум в космоса. Според изчисления, цитирани от астронома на SETI Сет Шостак, в нашата галактика има между 10 000 и 1 млн. източници на радиосигнали, част от които може би се излъчват от разумни същества.

Всички сигнали, събрани от SETI, се разделят на части, които се изпращат по Интернет на ограмен брой ентусиасти по света, чийто компютри, благодарение на специална скрийнсейвърна програма на SETI, продължават анализирането им, дори когато собствениците им не са пред монитора. Засега са засечени само изригвания от звездна радиация и космически шум, останал според учените от Големия взрив. Все по-съвършенните телескопи и по-бързите компютри увеличават шансовете за улавянето на извънземно послание, а с това според Керигън, и опасността от плъзването на непозната досега зараза в Интернет.

В доклада си под названието “Трябва ли да минават карантина сигналите по проекта SETI?”, д-р Керигън посочва, че астрономите подценяват дейностите по сигурността в търсенето на заветното послание. “В научната фантастика всички извънземни са лоши, но в науката подобен прагматизъм липсва и всички те са добри, но просто не искат да влязат в контакт”, посочва Керигън, според който съзнателно изпратен или случайно уловен от SETI извънземен сигнал може да нанесе сериозна вреда на земните компютри, тъй като цялата получена от космоса се пуска в Интернет без проверка и “обеззаразяване”.

Компютърните специалисти се отнасят скептично към теорията на Керигън, посочвайки че за да бъде проникнато в компютъра или да бъде създаден вирус за широко поразяване, трябва да са известни основните компютърни характеристики и естеството на инсталираните на него програми, а за извънземните земните компютри ще са също толкова чужди и неразбираеми, както самите те биха били за земляните. Въпреки това, д-р Керигън посочва, че риск съществува и настоява учените от SETI да въведат по-строги правила за сигурност, поставяйки под временна карантина потенциално вредните сигнали, за да се избегне евентуална непосредствена зараза на Интернет.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Руската мистериозна радиостанция UVB-76 спира излъчването си

Няма коментари:

Публикуване на коментар