02 септември 2010

Микроби са издържали 533 дни в Космоса

Малкото английско градче Бийър (Beer) изведнъж придоби слава покрай един космически експеримент. Бактерии взети от скалите край морския бряг близо до града се оказаха издръжливи на космическите условия. Те са били поставени от външната страна на космическата станция и когато след година и половина са прибрани отново се оказало, че повечето продължават да са живи - сега те се намират в лаборатория в Open University в Милтън Кейнис и показват добро здраве.

Експеримента е част от по-голямо изследване поставило си за цел да намери микроби, които могат да помогнат на астронавтите при полетите им далеч от Земята.

Предполага се, че микробите могат да поддържат живота на космонавтите и да рециклират напрактика всичко. Също може би ще се използват на Марс и Луната като "био-миньори", които извличат полезни минерали от скалите.

Спори на бактерии са издържали няколко години в космоса, но това е най-дългото време, което са издържали самите цианобактерии, фотосинтезиращи организми, макар да са били подложени на космическа радиация, ултравиолетови лъчи от слънцето, екстремно ниски температури и вакуум.


Връзка за повече информация (на английски)

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Древен вид скариди намерени живи в Шотландия

Няма коментари:

Публикуване на коментар