29 юни 2010

Бивш морски офицер твърди, че Светия Граал се намира в катедралата на Линкълн

Пенсиониран офицер от флота, който с години е изследвал древни текстове вярва, че е разрешил мистерията с изчезването на Светия Граал.

За милиони вярващи това е най-ценният предмет на света. Бокалът от който както се твърди Исус пил на тайната вечеря и в който била събрана част от кръвта му при разпъването е безценна християнска реликва. Търсен е от много, но напразно. Най-накрая може би наистина ще бъде разпознат - в една от реликвите намиращи се в катедрала в сърцето на Англия.

"Никога не съм имал за цел да търся Светия Граал. Аз просто се интересувах от връзките между кръстоносците, Англия и средновековните светци" - казва Е.К. Коулман.

През 1889 в катедралата Линкълн бил извършен ремонт. Работници повдигнали голяма мраморна плоча и открили гробницата на епископ Оливър Сътън, починал през 1299 година. Археолози открили там бокал, изработен от сребро и без декорации.

"Това е Светия Граал, но никой не го е разбрал. Сега той е изложен в катедралата, където може да бъде видян и днес" - казва Коулман - "намирането на такива предмети в гробница на епископ не е въобще необичайно, изглежда е било практика през Средновековието, но този бокал е различен"

Коулман продължава: "Предишните открития са били богато украсени, докато този е съвсем обикновен на външен вид"

Все пак дискусиите продължават - какво е представлявал Светия Граал, къде се намира и дали не е просто една легенда.


Връзка за повече информация (на английски)

1 коментар: