12 май 2010

Откриха статуя на Птолемей ІV

Огромна статуя от черен гранит, вероятно на цар Птолемей ІV, откриха археолози близо до Александрия, съобщи Върховният съвет на античните ценности в Египет.

Учените се опитвали да локализира гроба на царица Клеопатра, но се натъкнали на неочакваната находка в храмовия комплекс Тапозирис Магна. Статуята е без глава, но е много добре запазена. Тя представя египетския цар в традиционната поличка и огърлица. Висока е 135 см, широчината на рамене е 55 см.

Ръководителят на съвета Захи Хауас посочва, че това е може би една от най-красивите скулптури от епохата на Птолемеите. По думите му тя вероятно е на цар Птолемей ІV, защото той построил комплекса преди повече от 2000 години. Освен това археолозите са намерили и фрагмент, на който е изписано неговото име.

Експедицията е открила и първоначалния вход на храма, който се намира на около 50 км от Александрия. Хауас обяснява, че по каменните основи са открити следи, които говорят, че там вероятно е имало сфинксове, подобни на тези от Старото царство.

Птолемеите управлявали Египет от 323 до 30 г. пр. Хр. - преди да бъде завладян от римляните. Клеопатра е последната управлявала представителка на династията.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар