03 декември 2009

Сериалът V (2009), серия четвърта

Ако следите какви са хитовите сериали по западните телевизии, може би сте чували за поредицата наречена просто V. Това не е съвсем нов сериал, а римейк на едноименните мини-серии от 1983 година. Историята се върти около една прикрита раса извънземни, които макар да се правят на добри с хората, всъщност имат някаква скрита цел.

Наскоро бе излъчен поредния четвърти епизод. Той предизвика известни бурни реакции и породи някои теории на конспирацията. В епизода нашите трима добри герои провалят плана на нашествениците да смесят вредни вещества със земна ваксина против грип. Със сигурност трябва известна дързост у сценаристите да използват тази тема в момент в който правителствата по света се опитват да убедят населението да се ваксинира против свинския грип. Голяма част от хората отказват да го направят поради страх от страничните последици. И това е очаквано, след като много от правителствата по света (включително това на Германия) имат по две ваксини - една за елита и една за обикновените хора. Защо управляващите не използват обикновената ваксина, след като твърдят, че не е (с твърде много) странични ефекти ?

Всъщност не е толкова чудно, че тази тема - за опасната ваксина, се използва във филма. Много филми, сериали, книги и т.н. експлоатират без угризения страховете на хората. За справка - края на света през 2012 година - някои хора натрупаха състояние покрай тази истерия.

Някои хора коментиращи четвъртата серия на V дори стигат до твърдението, че този епизод е явен опит да се направи цинично предсказание в духа на сериала "Lone gunmen". За незапознатите ще разкажа, че този сериал излъчва един епизод в който терористи се подготвят да отвлекат няколко пътнически самолета и да ги забият в двете кули на световния търговски център в Ню Йорк. Само, че този епизод е излъчен...6 месеца преди да се случи истинското нападение. "Lone gunmen" веднага е спрян от излъчване, но завинаги остава в историята с това си предсказание. Е, в случая с V, едва ли сценаристите целят точно този ефект. Но пък понякога нещата се случват и без да са били планирани. Една лъжа повторена 100 пъти става истина. Но нека не изпадаме в такива черногледи мисли за ваксини причиняващи масова смърт. Това все пак е един филм и като повече филми единствената му цел е да забавлява зрителя...(дали?)

Връзка за повече информация (на английски)


Няма коментари:

Публикуване на коментар