18 октомври 2009

Учени са открили следи от три езера на Марс

На Марс в долината Еритрея, са открити следи от три пресъхнали езера, които в миналото са били съединени помежду си с протоци. Подробности на изследванет , авторите са представили на международната работа среща по сравнителна планетология.

Общата дължина на езерната система е превишавала 40 километра, а ширината е достигала до километър. Максималната дълбочина е била около 100 метра.

Долината Еритрея (Erythraea Fossa - 31,5 градуса западна дължина, 27,3 градуса южна ширина) е разположена в южната част на планетата, на изток от гигантския кратер Холден, който е с диаметър 140км. Анализирайки данните , получени от няколко прибора , изследващи повърхността на Марс, учените са открили отложения , които според учените са по млади от кратера Холден, който се е образувал в края на Ноевата епоха, т.е. преди около 3.5-3.7 милиарда години.

През юни 2009 г. е било публикувано изследване на група американски изследователи, които също са открили на Марс, пресъхнало езеро и са оценили неговата възраст на около 3.4млд години. Водоема е с площ около 207 кв.км и се е намирал в долината Шалбатана.

В момента много астрономи са уверени, че в миналото на Марс е имало течна вода. Но единно мнение по въпроса кога точно е пресъхнал Марс - няма. Най-разпространеното мнение е , че това се е случило преди около 3-3.5 млнд години. Но някои от последните данни показват, че може да е станало доста по късно.

ИзточникПОДОБНИ СТАТИИ:


Нови доказателства за водното минало на Марс

Няма коментари:

Публикуване на коментар