17 октомври 2009

Открит е първият паяк-вегетарианец

Двама биолози независимо един от друг са открили паяк, който се храни предимно с парченца от един вид акациев храст. Те са направили своите наблюдения в Мексико и Коста Рика. Видът Bagheera kiplingi е уникален сред всичките познати около 40 000 вида паяци. Това е все едно някой да каже, че се е появил вълк, който се храни с трева.

Още по-странно е това, че този вид акация е добре охраняван от агресивни мравки, които по-принцип прогонват насекомите за да могат самите те да го ползват за храна. Паякът се е научил да избягва неприятни срещи с тълпите мравки и практически не може да бъде хванат от тях.

Може би точно мравките са изиграли съществена роля за превръщането на паяка във вегетарианец. Вероятно той се е хранил с мравешки ларви. Всъщност и досега този вид паяк понякога се храни с тях. В Мексико акацията съставя 90% от менюто му, а в Коста Рика 65%. Останалата храна са ларвите на мравките и други насекоми. Постепенно обаче се е ориентирал към късчетата акация. Самата акация е трудна за смилане и може би паякът хранейки се с ларви е приел същите ензими и стомашни микроби, които помагат на мравките да смилат растителните фибри.

Не на последно място акациевият храст осигурява и добра защита. Паяците също си имат своите естествени врагове, но те не смеят да се доближат до храстите пазени от агресивните хапещи мравки.
Връзка за повече информация (на английски)

ПОДОБНИ СТАТИИ:


Розов скакалец - поредната странност на природата

1 коментар: