29 август 2009

Варненското "извънземно"

Преди две години във Варна нашумя един случай, станал известен като "варненското извънземно". Тук предлагаме кратка компилация, пъвроначално направена за проекта Wikipedia.

„Варненското извънземно”[1] е мистификация или градска легенда, разпространена, според някои медии, сред ромските жители на варненските квартали Аспарухово и Владиславово.[2][3] Според слуховете, то представлява същество с черни дрехи, човешки ръст, голяма обла глава и е много слабо, а очите му светят в зеленикав цвят.

За първи път варненското „извънземно“ е забелязано в село Чернево[4]. Основните наблюдения са направени в ромските махали на Аспарухово и Владиславово, но не се ограничават само с това. Има и наблюдения и от други, несвързани с ромските жители, хора. Един такъв е фоторепортер от Варна, който забелязал съществото на няколко свои снимки. Виделите съществото хора го описват като черен мъж, облечен в черен шлифер и с черна брада. Според кмета на Владиславово Христа Маринова ромите забелязали облечен в черни дрехи мъж, който обикаля по улиците на махалата. Това създало напрежение сред местните жители. Поради тази причина често е викана и полицейска подкрепа с цел защита[5]. В различните квартали „извънземното“ получава и различни названия: В Аспарухово е наричано нинджа, а във Владиславово пружинката, заради пружинените му крака[4]. Според очевидци пружинката издавала и звуци и дори изричала и някакви думи[6]. Други смятат, че пришълците са два - великан и джудже[7]. Подобни истории са се носели и в Лондон през ренесансовата епоха и по-късно по времето когато Артър Конан Дойл твори.[8]

Според местните след появата на съществото в ромското махала на кв. Аспарухово изчезнали уличните кучета. Според други хората, които са го наблюдавали се разболели[9]. След първоначалните случаи на срещи с варненското „извънземно“ зачестяват случаите за хора, които са забелязали странни същества из различни части на България. Варненското извънземно е забелязвано и Суворово. В Сливен пък четирима души съобщават, че са наблюдавали извънземно с антенки на главата[4][10].

Възможно е „извънземното“ да е психично болен жител на Владиславово, който късно вечер излиза из ромските махали и нарочно плаши местните жители[11].

Източници:

[1] Видео
[2] Извънземни бродят из Варна
[3] BTV новините
[4] Черен човек с пружини вместо крака плаши ромите във Варна
[5] Извънземни бродят из Варна
[6] Зловещ пришълец кръстосва ромски махали
[7] Зловещ пришълец кръстосва ромски махали
[8] Джером Кларк "Вечните загадки", стр.778
[9] Варненският „извънземен“ си търсел жена
[10] Лятно нашествие на извънземни

Няма коментари:

Публикуване на коментар