15 август 2009

Пещерен комплекс под пирамидите в Гиза ?

Огромна система от пещери, зали и тунели се крие под пирамидите в Гиза, това твърди британският изследовател Андрю Колинс (Andrew Collins).

"Мястото е недокоснато от археологическа гледна точка, също така представлява деликатна екосистема включваща колонии от прилепи и различни видове паяци като бялата вдовица"

Колинс, който ще опише находката си в планирата за този септември книга "Beneath the Pyramids", е открил входа към пещерите след като прочел забравените спомени на един дипломат и изследовател от XIX век."В своите мемоари британският консул Хенри Салт (Henry Salt) разказва как изследвал подземната система от катакомби в Гиза през 1817 заедно с италианския изследовател Джовани Кавилия" - казва Колинс.

С помощта на британския египтолог Найджел Скинър-Симпсон (Nigel Skinner-Simpson), Колинс е реконструирал изследванията на платото извършени от Салт и така е открил входа към катакомбите в една гробница западно от Голямата пирамида. В тази гробница има пукнатина в стената, която води към масивна естествена пещера.

"Ние изследвахме пещерите, преди въздухът да стане твърде труден за дишане. Те са много опасни, с незабележими ями, колонии от прилепи и отровни паяци" - добавя Колинс.

Според него пещерите, които са на възраст десетки хиляди или дори стотици хиляди години, може би са вдъхновили строежа на пирамидите и вярата на древните египтяни в подземния свят.

"Древните погребални текстове споменават за съществуването на подземен свят в околностите на пирамидите в Гиза" - заявил пред Discovery News Колинс.

Наистина Гиза е наричана в древността Ростау, което значи "устата на проходите".

"Устата на проходите" е несъмнено препратка към входа на подземния пещерен свят за който от дълго време се носят слухове" - продължава Колинс.

Твърденията му се очаква да предизвикат буря в египтологията.

Захи Халас (Zahi Hawass), директор на египетския висш съвет по антиките пренебрегва откритието.

"Няма какво ново да се открива в Гиза. Ние знаем всичко за платото" - твърди той.

(а ние оставаме в очакване на повече яснота по въпроса...)

Връзка за повече информация (на английски)

Обновление към 4 май 2013

Реших да коригирам някои правописни грешки в тази статия и да добавя цветове към текста. А покрай това проверих има ли някакво развитие по случая.

Очевидно е, че "бурята в египтологията" не се е разразила, иначе щеше да се чуе. Това може да се дължи на две причини.

Едната е, че всичко е измислица на Колинс с цел да продава по-добре книгата си. Тя е пусната в продажба на 15 септември 2009 и повече информация за нея може да се намери в Amazon:

ВРЪЗКА

Другият вариант е всичко да е потулено, твърдение, което е любимо на всички почитатели на теориите на конспирацията. Някъде бях чел в интернет, че цялата "арабска пролет" имала за цел да попречи на това да бъде направено епохално откритие свързано с египетските пирамиди. За жалост не мога да дам връзка, но мисля, че това твърдение е малко пресилено. Но пък от друга страна, ако се опитате да прочете оригиналната статия на английски към която съм дал връзка по-горе, няма да можете. Статията е свалена от сайта на Discovery. Част от операцията по потулването?

Няма коментари:

Публикуване на коментар